En del i projektet MinBpRörelse handlar om att bygga en rörelseförening där barn och unga får prova olika idrotter och hitta sin rörelseglädje. Föreningen är till för de mellan 6-20 år, några kommer vara nedstämda, andra svårmotiverade. Ytterligare några kommer vara deppiga, utsatta, smala eller vara barn och unga med övervikt eller diagnosen fetma. Vi tror på rörelse- och skaparglädjens kraft till att stärka den psykiska hälsan. Vi tror på det fantastiska som föreningslivet kan ge i form av självledarskap, tillhörighet och gemenskap. Vi ska i föreningen bidra med lots, ledarskap, breddidrott och kreativa aktiviteter för att de unga ska ges en chans att öka sin psykiska hälsa och finna sitt välmående via rörelseglädje och ett inkluderande föreningsliv. Vi ska göra det i samverkan med kommun, landsting och övriga föreningsliv. En spännande resa som nu är påbörjad.

Det finns många som upplevt att de inte hittat sin idrott eller förening, att de inte än upplevt att de platser eller känt gemenskap, av olika anledningar. Vi har precis haft möjligheten att träffa inspirerande Hanne, a k a Hannes, Liljeholm som till vardags arbetar med föreningsutveckling- och utbildning på Svenska Skolidrottsförbundet. Hen berättar i filmen nedan: ”- När jag var liten idrottade jag inte organiserat. Jag hade svårt för auktoriteter, att någon sa åt mig vad jag skulle göra. Alla vuxna, lärare, föräldrar sa hela tiden åt mig vad jag skulle göra, så jag försökte hitta frizoner.” Hanne boxades under många år och älskade sporten men när det blev mer fokus på prestation än rörelseglädje fick istället skateboarden och den frihet hen upplevde där ta över allt mer. Skateboarden symboliserar att alla gör det frivilligt, inga krav eller förväntningar, utan en gör det bara för att en verkligen tycker det är kul. Att höra Hanne berätta om att hitta motivation, glädje och gemenskap, det är också det vi i projektet MinBpRörelse ser som nycklarna till att lyckas med rörelseföreningen! Att få möjlighet att prova och känna ”det här är riktigt kul” och ”det är här jag vill hänga”.

Hör mer om Hanne och rörelseglädje i filmen från SISU Idrottsutbildarna här>> (Scrolla ner till filmen ”Värderingar i hemmet”)

Hanne är engagerad i Högdalens Skateförening (tidigare Subsurfers Högdalen), en förening som varit nominerad till Årets Eldsjäl på Eldsjälsgalan. I filmen nedan kan du höra mer om deras inspirerande arbete med att inkludera alla som vill och bryta normer om vem som får vara med och inte. Hur deras öppenhet och inkluderande föreningskultur väcker nyfikenhet och engagemang i föreningen och till sporten:

Kolla filmen om Högdalens Skateförening här>>

Undrar du vad det är som gör att Hanne fastnat för just skateboard? Här är hens 10 anledningar:

 1. Grundläggande motorik
 2. Komma över rädslor – ökar mod = ökad självkänsla!
 3. Snabb feedback på utveckling – lätt att förstå när du lärt dig något
 4. Relativt lättillgängligt och billigt/ spontanidrott
 5. Empowerment – på dina egna villkor! Ingen tränare säger åt dig vad du ska göra, när du får ta paus eller hur du ska åka. Det går även snabbt till det att du kan börja lära någon annan det du just lärt dig!
 6. Variation – det går att åka på massor av olika sätt
 7. Gemenskapen – skejtar du har du alltid vänner, var du än kommer finns det skejtare i världen och det blir lätt att ta kontakt, jag känner folk i alla världsdelar p.g.a skejten
 8. Utomhusidrott, största delen av året är vi utomhus och får frisk luft
 9. Skönt för en tung kropp – lite som simning eftersom du blir lättare på brädan, dessutom byter inte skejtare om så vi slipper hela den ibland så känsliga situationen med omklädningsrum
 10. Coolt! Det är en idrott som attraherar eftersom den i grunden bygger på frihet

  Foto: Stefan Cröde